Vă salutăm la Delta Dunării!
"Cel care vede Delta, înțelege singurătățile Africii". Mihail Sadoveanu
Delta Dunării este limitată la sud-vest de podișul Dobrogei, la nord de granița cu Ucraina, ba mai mult, o și depășește, iar în est se varsă în Marea Neagră. În medie Dunărea transportă anual 6000m/mp de apă și 39,5 milioane de tone de sedimente în Marea Neagră. Din aceste sedimente s-a creat una dintre minunile lumii: Delta Dunării care are aproximativ 8000-10000 ani, de fapt Delta este copilul epocilor istorice și încă de la crearea ei se află într-o continuă schimbare.
Cele trei brațe principale sunt brațul Chilia, brațul Sulina și brațul Sf. Gheorghe, dar există și numeroase brațe secundare, bahne, lacuri, dune de nisip, canale și aici se află și cea mai mare suprafață de stufăriș din Europa.
Unde „minoritatea” reprezintă „majoritatea”, acolo zâmbește cerul senin al Deltei Dunării, vântul aduce miros de varec, pescărușii strigă, peștii cu solzi strălucitori se mișcă repede în apă, iar pescarii dragi ne oferă zâmbind o lingură de lemn să gustăm ciorba de pește.
Confortul merge mână în mână cu peisajul excepțional și mediul liniștit.
Căsuțele „Dunadelta” oferă confortul potrivit oaspeților. În căsuțe există paturi etajate care asigură cazare pentru patru persoane, precum există și băi în stil englezesc, dușuri cu apă rece și caldă, o bucătărie bine echipată și o sufragerie comună mare. În curte este o piscină mică, grădina este frumoasă și întreținută și există o ieșire către apă. Este un mediu ideal pentru cei care doresc să se relaxeze, să se odihnească, să pescuiască sau să se plimbe cu barca.
Gorgova este un sat tipic pescăresc, locuitorii satului sunt lipoveni care vorbesc limba rusă și trăiesc din pescuit și turism, fiind niște oameni simpli și primitori. În sat se află mai multe magazine care oferă alimente de bază, bere, băuturi alcoolice și apă minerală. În ultimele 10-15 ani în acest sat s-au stabilit mulți maghiari care petrec vara în căsuțele de weekend nou construite, o parte venind din Ținutul Secuiesc, cealaltă parte venind din Budapesta sau Baja. De aceea nu este de mirare dacă vara se poate auzi aproape doar limba maghiară în această parte a Deltei Dunării.
Pescuitul este de fapt pescuit cu barcă – 2 pescuitori au la dispoziție o barcă, cu aceste bărci putem ajunge la locurile de pescuit.
În Delta Dunării există multe atracții turistice, în primul rând atenția noastră este captată de bogăția extraordinară a lumii păsărilor. Păsările specifice din Delta, adică pelicanii se adună în grupuri largi ca să prindă peștii dintr-un lac mai puțin adânc, folosind o tehnică specifică de vânătoare. Aici mai există și multe lebede, cormorani, stârci roșii și cenușii, egrete mici și mari, vulturi pescari, fazani și tot felul de păsări prădătoare.
Însă nu doar lumea păsărilor, turele și atracțiile turistice sunt foarte bogate, ci și flora, dat fiind faptul că aici se găsește cea mai mare suprafață de stufăriș din Europa și se mai află aici și orașul Sulina unde se termină drumul de mai multe mii de kilometri parcurs de Dunăre și unde aceasta se varsă în Marea Neagră. Această localitate merită să fie vizitată, precum și orașul Sulina care mai demult a fost menționat ca poarta Dunării.